'Ovogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 11. do 19. studenog, a našoj najmlađoj publici donosimo 2 različite kreativne radionice. Bibijadina stvaraonica održat će se šesti put ove godine u malo izmijenjenom formatu, naši mladi filmaši i filmašice na radionici će naučiti kako napisati filmsku kritiku i predstaviti je u video blogu.

Filmske kritike snimat će za filmove koje prikazujemo u sklopu programa Bibijada. Novost je što će se uz Bibijadinu V-log stvaraonicu održati i radionica Moja prva videoigra na kojoj će polaznici i polaznice naučiti kako kreirati svoju videoigru.
Bibijadina V-log stvaraonica je radionica koja će se održati u sklopu 15. Zagreb Film Festivala te će 15 polaznika osnovnoškolskog uzrasta imati priliku prisustvovati na istoj i naučiti osnove snimanja V-loga (video bloga). Kako bi povezali teoriju s praktičnim radom tijekom trajanja radionice, uz snimanje vlastitih V-logova, polaznici će zajedno osmisliti nekoliko epizoda Bibijadinog V-loga. Jedna od epizoda povezat će Bibijadinu stvaraonicu s filmskim programom Bibijada na ZFF-u te će polaznici pogledati jedan film iz programa i napraviti V-log kritiku pogledanog filma.
Prezentacija radova snimljenih tijekom radionice održat će se na projekciji programa Bibijada na Zagreb Film Festivalu u velikoj dvorani kina Europa. Ova radionica nadovezuje se na Bibijadinu filmsku stvaraonicu koja se posljednjih 5 godina održavala na Zagreb Film Festivalu. Osluškivanjem želja i potreba naših najmlađih gledatelja, prilagodili smo ovogodišnju radionicu nudeći im sadržaj koji ih zanima i koji im je potreban.
Cilj ove radionice upoznati je djecu s pojmom V-loga (video blog), naučiti ih osnovama stvaranja i pričanja priče, snimanja video sadržaja kamerom na mobitelu i montiranja. Osmisliti YouTube kanal i sadržaj za YT kanal programa za djecu u kinu Europa zajedno s polaznicima radionice. Cilj je kroz navedene aktivnosti radionice naučiti polaznike kako kvalitetno i sigurno koristiti društvene mreže za razvoj svojih vještina i interesa.
Raspored održavanja radionice:
2. i 3.11.: 18-20, kino Europa
4. i 5.11.: 10-15, kino Europa
Prijave za radionicu započinju danas, a petnaest filmskih talenata u dobi od 10 do 14 godina osigurat će svoje mjesto na filmskoj stvaraonici tako da nam pošalju kratko pismo o sebi gdje će nam opisati zašto su baš oni idealni članovi filmske ekipe. Ne čekajte i prijavite se na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.! Prijave su otvorene do popunjenja kapaciteta."
Moja prva videoigra kreativna je dječja radionica programiranja odnosno izrade prve videoigre usmjerena na mlade od 7 do 14 godina, a održat će se u prostorijama HUB-a, Petračićeva 4. Cilj radionice najmlađim polaznicima vrlo jednostavno, pomoću pripremljenih materijala, prikazati način izrade videoigara. Pritom će se u podučavanju koristiti jednostavni softver za izradu igara usmjeren upravo prema najmlađima, koji omogućuje kombiniranje vizualnih i audio elemenata u jednostavnu interaktivnu cjelinu. Polaznici će naučiti koristiti sve popularniju metodu za učenje programiranja – MIT Scratch. Scratch je način programiranja koji za ulazne podatke ne traži kompliciranu sintaksu modernih programskih jezika već dijete uči programiranju kroz slaganje jednostavnih, uzročno-posljedičnih elemenata. Po završetku radionice, polaznici će samostalno izraditi jednostavnu igricu.
Raspored održavanja radionice:
subota 11.11. od 10 do 14h, HUB385
nedjelja 12.11. od 10 do 14h, HUB385
Kako bi vaši mladi programeri sudjelovali na jednom od dva izdanja radionice prijavite ih na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. uz napomenu: za subotu ili za nedjelju. Potrebno je da svi sudionici na radionicu ponesu vlastita prijenosna računala. Radionica je besplatna a prijave su moguće do popunjenja mjesta.